Fram

Brief

The project involved the demolition of an existing 1950`s utilitarian home and creation of a new family home, about to be completed early summer 2016. The old house had been built at a time in history wehre post WW2 the building of homes was carried out in very basic materials, with much concrete and no real attention to heating or insulation. This home was going to cost significant sums to renovate and even then it would have a limited life cycle. The Client looked to rebuild and within the tight Planning Constraints enlarge the home for them, and their 3 growing children.

Insight

  • The strict Green Belt rules of enlarging the home had to be adhered to – in order to protect the nature of the countryside. However, we made benefical use of the slope on the site to create a basement for the family that from the front of the house still gave a two storey impression in the street scene.
  • We were therefore able to give the family their own bedrooms on the traditional first floor, but the basement enabled a guest bedroom suite as well as Leisure /TV room for the family to use and interact with the garden
  • Careful choice of materials made the house mature from the day is was built, sitting on the edge of a Conservation area.
  • A raised patio area with acid eteched “Estate Fencing” gave a nod to the local character of the Ashridge Estate, and gave elevated views of a deep picturesque garden area.
  • Remodelling and landcape currently being developed