Cherrycroft

Brief

Clients were looking for a retirement home in a local village. A property came on the market that had been untouched for decades and was in need of significant modernisation and overhaul. The Clients also took the opportunity to effect major extension at the rear, both single and two storey.

Insight

  • The garden depth was quite short to the rear so the design of the hosue was reflected to have instant impact and relief, with various forms and shapes. The rear garden had a large water feature and stream with landscaping included.
  • A large open plan kitchen with breakfast area and sliding doors to interact with the garden were included in the design
  • Careful choice of materials made the house mature from the day is was built, sitting on the edge of a Conservation area.
  • Even across the field beyond the house sits quietly in the landscape, on the edge of the village settlement
  • Hi-performance flush casement windows were installed to maintain the cottaghe theme at the front, and although followed around to the rear the glazing was opened up more so as to catch the village edge views and natural daylight.
  • The front elevation had very little change, although the front garden was relandscaped and cobble driveway gave interest to the street scene.