Candle Cottage

Brief

To sympathetically extend an early Victorian Cottage with a two storey rear extension. A further engagement was to extend and effectively bring forward one of the gabled elevations by carefully recreating the historic detailing of the house which is located within a highly regarded Conservation Area.

Insight

  • The house was pictured on a magazine front cover 1990 before any extensions, and we noted that the brick detailing is the vital “gothic” style of the Cottage, first built as a School Masters House.
  • We agreed with the local authority to reuse the bricks and any additional ones would be resourced to match identically.....these came from a reclamation yard in Shepherds Bush and only the already patternated facings were blended into the extended gable.
  • Reclaimed matching tiles and joinery moulded to suit were integrated.
  • The additional side windows were locally made by a Blacksmith, and german floated glass used in the forming of the windows, to keep the shimmer of the reflections from the windows.